Povratak

Pas starije dobi otežano mokri | Inkontinencija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam zlatnog retrivera starog 12 godina i otkako je u trećem mjesecu bio teže bolestan javljaju mu se periodi od nekoliko dana kada teško mokri, tj. mokraća kaplje. Zanima me na koji način mogu olakšati mokrenje jer veterinar kaže kako ne zna točna o čemu se radi pa ne može dati nikakve lijekove. Hvala i Lp, Ante

O: Otežano mokrenje u pasa može biti posljedica nekoliko uzroka, o čemu je više pisao moj kolega, pod naslovom Otežano mokrenje i promjena boje mokraće psa.

No kako kažete da Vašem ljubimcu mokraća kapa, u obzir treba uzeti i inkontinenciju. Ona kod mužjaka dolazi najčešće vezano za starost. Smatra se da u tome presudnu ulogu ima razina testosterona, s obzirom na to da on utječe na muskulaturu u mjehuru (sfinkter) koja omogućuje mokrenje odnosno zadržavanje mokraće. Kod starijih mužjaka može biti snižena razina testosterona što ima za posljedicu inkontinenciju. Osim toga, kod mužjaka nastup inkontinencije može biti vezan uz oštećenja uretre i muskulature mjehura. Smatra se da je inkontinencija kod mužjaka mlađih od 9 godina veoma rijetka, a može se pojaviti kod mužjaka nakon kastracije jer se uklanjanjem spolnih žlijezda smanjuje produkcija testosterona.

Općenito, inkontinencija urina je poremećaj kod kojega životinja nije u mogućnosti zadržavati urin. Uzroka inkontinencije ima mnogo, a mogu biti locirani na mjehuru, uretri, dijelovima mozga i leđne moždine odgovornim za kontrolu uriniranja i hormonalno uvjetovani. Postoje i zdravstveni problemi kod kojih je pojačano izlučivanje mokraće, kao npr. upala mjehura kod kojih se ne radi o pravoj inkontinenciji nego životinja zbog pojačane potrebe za uriniranjem ne može do kraja kontrolirati uriniranje. Psi s parcijalnom blokadom mokraćnih puteva kao posljedica tumora ili mokraćnih kamenaca također mogu imati problem inkontinencije. Nemogućnost potpunog pražnjenja mjehura zbog blokade mokraćnih puteva dovodi do prenapunjenosti mokraćnog mjehura, zbog čega dio mokraće uslijed povećanog pritiska curi oko mjesta blokade prohoda.

Preporučila bih Vam da pokušate porazgovarati sa Vašim veterinarom o mogućnostima dodatnih pretraga u svrhu utvrđivanja eventualno upalnih procesa (npr. vađenje krvi, urinokultura i sl.) kao i davanje Propalin kapi. Ove kapi su namijenjene za kujice koje nemogu zadržati mokraću (inkontinencija), međutim pokazale su se vrlo učinkovite i u mužjaka. Vaš veterinar može naručiti ovaj lijek preko svoje ambulante.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr